Loading...
Taustaa 2021-01-27T15:36:53+02:00

Niinimäki RDPSKemppiB_AV

Olen Arto Sepänmaa. Koneensuunnittelun DI viralliselta koulutukseltani.

Opinnot LTKK:lla – nykyisellä LTY:lla – veivät tutustumaan ja tutkimaan Suomen ensimmäisiä työstölasereita nk. Laserprojektilla. Vuosi taisi olla 1985. Paikka josta sitten lähti rönsyilemään nykyinen teknologiakeskus Kareltek.

D-työn tekeminen vei aikanaan Vantaalle Nokia Roboticsin robotteja suunnittelemaan. Robotiikan perusteista tuli käsitys mutta lasertekniikan osaajia oli maassa vain muutamia joten opintojen ohessa tehdyt tutkimukset, asiakasprojektit ja kontaktit johtivat laserin polulle – käyttöönottamaan sen ajan tehokkainta laserkalustoa.

Perustimme ProLaser Oy:n 1989. Laserleikkausalihankinnan käyttöä tehtiin tutuksi suomalaiselle teollisuudelle Riihimäeltä ja Savitaipaleelta. Kovia aikoja koettiin ja firmat pidettiin hengissä. Nuo toimipaikat pyörivät nyt nimillä Savira Oy ja ProLaser Oy.

Ajastaan laserleikkauksesta tuli hyvin oleellinen osa teollisuuttamme.

Työn ohessa kehitimme uusia lasertekniikan suuntia sekä vesisuihkuleikkausta. 1992 Syntyi Alfa-Laser Tmi kehitystyötä varten. Alfa jatkoi yhden miehen insinööritoimistona vuoteen 2000 saakka ProLaser Oy:n alihankintatuotannon johtamisen ohessa mutta nyt oli aika keskittyä Alfaan. Yritys muutettiin osakeyhtiöksi ja ProLaserille hankittu merkkauslaserkalusto siirtyi Alfalle ja päätyöksi muodostui merkkauslaitteistojen valmistus ja sovelluksiin liittyvä kehitystyö sekä rahtityö pienemmille asiakkaille.

Ensimmäiset laserlaitteistot asennettiin Oras Oy:lle, Abloy Oy:lle ja ABB:lle 1994 alkaen. 2000-luvulla työn määrää kasvatti etenkin telecom-tuotteiden valmistuksen tuomat tarpeet. Vuonna 2005 tein Alfasta kaupan Savcor yhtiöiden kanssa ja yritys jatkoi nimellä Savcor Alfa Oy. Saattamistyötä globalisaation tielle jatkui n. kaksi vuotta ja yhteensä reilu 100 kpl laserlaitteistoja syntyi tuona aikana. Pääosa tuotannosta meni Unkariin, Kiinaan, Intiaan ja Brasiliaan.

Alfan goal oli selvä ja uusi johto vei sitä tehokkaasti eteenpäin – nimikin vaihtui jälleen kun yhtiö fuusioitiin Cencorp Oyj:n kanssa – aika siirtyä uusiin asioihin.

Niinimäki RDPS

Uudenlaisen CNC-tekniikan, kuitulasertekniikan ja ProLaser Oy:n tarpeista syntyneen kehitystarpeen yhdistelmästä käynnistyi TEKES-projekti joka tuotti ensimmäisen DSPmc/IP-ohjauksella toteutetun CNC-laitteiston. Päätyönä oli muuntajalevyjen leikkaus sähkökoneisiin. Leikkaustarkkuus, pinnanlaatu ja purseettomuus sekä magneettisten ominaisuuksien muuttumattomuus saavutettiin Niinimäki RDPS:n kehittämällä teknologialla.

Vuonna 2016 tuo kone on edelleen tuotannossa edelleenkehitettynä versiona ja robotiikalla automatisoituna. Rinnalle olemme rakentaneet pari uutta leikkaustyöasemaa.

2014 oli aika muuttaa toiminimenä aloittanut Niinimäki RDPS osakeyhtiöksi.

Kontaktit lasereiden teollisiin käyttäjiin ovat tuoneet uusia laitteistoprojekteja uusine haasteineen. Suomessa vähäiselle käytölle jäänyt muovien laserhitsaus on työllistänyt meitä usean projektin verran.

2015 saimme toteutettua pitkään kaivatun hallitilan laajennuksen Mikkelissä. Uusi n. 200 m2 halli täyttyikin helposti leikkauslasereilla merkkauslasereiden valloittaessa suuren osan remontoiduista vanhemmista tiloista.

Niin ja mikä ihmeen RDPS?

Pelkkä Niinimäki – paikka jossa kehitystyötä tehdään – ei riitä YTJ:N mukaan yrityksen nimeksi. RDPS kertoo toiminnan;

Research, Development, Production, Service

Sitä kaikkeahan tämä työ on.

Terveisin!
Arto Sepänmaa

Yhteistyössä